V USA skúmajú bridlicovú ropu

Po nedávnej nehode vlakovej súpravy s nákladom ropy pochádzajúcej z hydraulického štiepenia na ropnom poli Bakken, ktorá spôsobila v Severnej Dakote k mohutný požiar a vyžiadala si evakuáciu neďalekého osídlenia, americký štátny úrad PHMSA (The US Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration) chce podrobnejšie preskúmať ľahkú ropu z bridlíc. Havária na železnici v Severnej Dakote nebola prvá.

Na základe doterajších mimoriadnych udalostí americké regulačné úrady varujú, že sladká ľahká ropa z bridlíc môže byť horľavejšia ako ropa z "klasických" ložísk. Štátna inštitúcia PHMSA chce preto podrobne preskúmať jej horľavosť, korozivitu, toxicitu a obsah plynov. Na základe týchto údajov bude schopná detailnejšie charakterizovať bridlicovú ropu aj pre účely prepravy.

Nekonvenčná ropa pochádza v USA hlavne z obrovského bridlicového pola Bakken (ťažba milión barelov ropy denne), ktoré sa považuje za americkú ropnú bonanzu. Táto oblasť je však odkázaná na transport vyťaženej ropy po železnici, nakoľko v oblasti chýba infraštruktúra s ropovodmi.

V uplynulých mesiacoch došlo na železniciach pri preprave ropy  okrem Severnej Dakoty k veľkej havárii a požiaru aj v štáte Alabama a kanadskej provincii Quebec. Pri požiari v Kanade zahynulo 47 ľudí a vznikli veľké materiálne škody.