Turecko zostáva v júni hlavným dovozcom ruskej nafty

(TASR) - Turecko bude v júni opäť hlavnou destináciou pre export ruskej nafty, pričom celkový objem dodávok sa po sezónnej údržbe rafinérií zvýši. Ukázali to údaje obchodníkov a spoločnosti Refinitiv Eikon. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
        Odkedy 5. februára vstúpilo do platnosti embargo Európskej únie (EÚ) na ruské ropné produkty, obchodníci presmerovali dodávky nafty z ruských prístavov do Afriky, Ázie a na Blízky východ namiesto do Európy, ktorá bola predtým jej hlavným odberateľom.
        Podľa spoločnosti Refinitiv k pondelku poslalo Rusko do Turecka približne 900.000 ton nafty v porovnaní s 1 miliónom ton v predchádzajúcom mesiaci.
        Približne 320.000 ton z toho je stále v procese tranzitu, pričom vykládka v prístavoch ešte nie je potvrdená.
        Brazília patrí tiež medzi významné destinácie pre export ruskej nafty po mori. Od začiatku mesiaca tam z Ruska dorazilo približne 280.000 ton nafty, čo je menej ako 450.000 ton v máji.
        Ďalších 550.000 ton smerovalo v júni z ruských prístavov do Afriky, najmä do Ghany, Maroka a Toga.
        Takmer 375.000 ton ruskej nafty je v júni určených na nakládku z lode na loď v blízkosti gréckeho prístavu Kalamata a tiež v blízkosti Malty, ukazujú údaje spoločnosti Refinitiv. Konečné destinácie pre tieto náklady ešte nie sú známe. Väčšina z nich skončí v Turecku a v krajinách Blízkeho východu, uviedli zdroje z trhu.
        Rusko v máji poslalo približne 410.000 ton nafty do Saudskej Arábie, ale v júni zatiaľ nie je žiadna stopa po nákladoch do tejto arabskej krajiny, dodala spoločnosť Refinitiv.