Skupina MOL bude ťažiť v Severnom mori

Maďarská Skupina MOL uskutočnila významnú transakciu, ktorá rozširuje jej portfólio ťažobných lokalít o atraktívnu oblasť Severného mora. Práva na morskú ťažbu ropy v Severnom mori v blízkosti Spojeného kráľovstva, kúpila od spoločnosti Wintershall, člena nemeckej Skupiny BASF. Kúpna cena je 375 mil. USD, konečná suma sa ešte môže zmeniť.

Dohoda so strategickým významom zvýši skúsenosti Skupiny MOL pri ťažbe ropy v morskom prostredí. Skupine tiež zabezpečí rast v tomto regióne, okamžité zvýšenie rezerv a v strednodobom horizonte aj značný nárast produkcie.

Skupina MOL získa prístup k budúcim procesom obstarávania v Spojenom kráľovstve. Transakcia súčasne uľahčí možnosti úzkej spolupráce s renomovanými zahraničnými subjektmi v oblasti morskej ťažby, prípadne pripraví možnosti pre ďalšie spoločné projekty.

Alexander Dodds, výkonný viceprezident Skupiny MOL pre oblasť prieskumu a ťažby uviedol, že Spojené kráľovstvo, a najmä nadobudnuté aktíva, splnili všetky očakávania a kritériá pre investície, a to ako z technického, finančného, tak aj a strategického hľadiska.

Súčasne s touto transakciou, MOL a Wintershall tiež podpísali strategické memorandum o spolupráci v oblasti rozvoja partnerstva a spoločného úsilia o prieskum a ťažbu ropy v Severnom mori aj na Blízkom východe.