Rosnefť a Exxon chystajú spoločný vrt

Dve najväčšie ropné spoločnosti - ruský Rosnefť a americký ExxonMobil - budú v Arktíde spolupracovať na hlbokomorskom vrte. Spolupráca je súčasťou strategickej aliancie, uzatvorenej v roku 2013.

Prvý spoločný podmorský vrt v Arktíde by mohol podľa predpokladov geológov naraziť na ložisko s väčšími zásobami ropy, než sú celé nórske zásoby v Severnom mori. V skúmanej oblasti by mohlo byť až 85 miliárd barelov ropy.

Pri vytvorení strategickej aliancie sa Rosnefť a Exxon dohodli na spolupráci pri ťažbe z hlbokomorských ložísk v dvoch geografických oblastiach - na severe v Karskom mori a na juhu v Čiernom mori. Spoločne investujú do prieskumu 3,2 miliardy dolárov. Popri konvenčnej ťažbe sa chce táto silná dvojica na Sibíri orientovať na ťažbu z ropných bridlíc a na Sachaline plánuje vybudovať zariadenie na skvapalňovanie zemného plynu na export. Na Sibíri už jedno zariadenie na skvapalnenie plynu funguje - vybudoval ho Gazprom v spolupráci so spoločnosťou Shell. Na skvapalnený zemný plyn sa orientuje aj spoločný podnik francúzskeho Totalu a ruského Novateku. Ten má byť pre zmenu vybudovaný na polostrove Jamal.