Ropné firmy mieria do Maroka

V dôsledku nepokojov v tradičných severoafrických ropných štátoch sa ropné koncerny začínajú sústrediť na doteraz málo atraktívne Maroko.

S prieskumom na marockom pobreží Atlantického oceánu už začali spoločnosti Chevron a BP, aby tam hľadali náhradu najmä za líbyjské ložiská. Počas najbližšieho roka a pol chcú v tejto oblasti uskutočniť okolo desať prieskumných vrtov.

Menšie a stredné ropné spoločnosti objavili Maroko dávnejšie, veľkí hráči sa však sústreďovali na osvedčené lokality. Spoločnosť BP začala s aktivitami v tomto pokojnom severoafrickom štáte, nedotknutom turbulenciami arabskej jari, koncom októbra. Aktívna je aj škótska spoločnosť Cairn Energy, ktorá chce v spolupráci s marockou štátnou firmou skúmať náleziská pri Kanárskych ostrovoch. Do Maroka mieri aj firma Gulfsands, ktorej prioritou bola donedávna Sýria.

Maroko tento záujem ropných gigantov víta. Krajina trpí nedostatkom energie, a tak investorom ponúka výhodné kontrakty. Nedostatkom Maroka je však chýbajúca ťažobná infraštruktúra, ktorej rozvoj si bude okrem peňazí vyžadovať aj čas.