Maďarsko vlani znížilo emisie skleníkových plynov o 7 %

(TASR) - Emisie skleníkových plynov v Maďarsku klesli v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 7 %. Oznámilo to v utorok maďarské ministerstvo energetiky, ktoré sa odvolalo na predbežné údaje Národnej meteorologickej služby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.
        Od roku 1990 emisie podľa ministerstva klesli o 37 %. Priemysel vlani v porovnaní s rokom 2021 znížil produkciu emisií o 18 percent, zatiaľ čo emisie, ku ktorým prispieva poľnohospodárstvo, klesli o 12 percent, uviedlo ďalej ministerstvo. Emisie súvisiace s dopravou sa síce vlani zvýšili, vzostupná krivka sa už však podľa vyhlásenia ministerstva vyrovnala. 
        Celkové emisie maďarských podnikov zaregistrovaných v systéme EÚ na obchodovanie s emisiami (ETS) klesli v roku 2022 o 12 %. Z údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat vyplýva, že Maďarsko znížilo svoje emisie oxidu uhličitého z využívania energie o 8,6 percenta, teda v najväčšej miere po krajinách Beneluxu, informovalo ďalej ministerstvo energetiky.