Kazašsko-čínska spolupráca

Počas oficiálnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Kazachstane došlo k dohode o prevzatí podielu v gigantickom kazašskom ropnom ložisku Kašagan čínskou spoločnosťou. Záujem o podiel mala aj India, tá však na základe rozhodnutia kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva neuspela.

Kontrakt za 3,8 miliardy eur opäť posilní pozíciu Číny v oblasti postsovietskej Strednej Ázie. Celková hodnota kontraktov uzavretých počas oficiálnej návštevy čínskeho prezidenta sa vyšplhá na desiatky miliárd eur.

Dohodu, v rámci ktorej Číňania získajú v kaspickom ložisku Kašagan 8,3-% podiel, podpíšu šéfovia kazašskej ropno-plynárenskej spoločnosti KazMunaiGas a čínskeho ropného koncernu China National Petroleum Corporation (CNPC).

Celá transakcia by sa mala dokončiť najneskôr v októbri.

Kašagan je najväčším objavom v ropnom sektore za takmer 50 rokov. Podiel, ktorý kupuje CNPC, pôvodne vlastnila americká spoločnosť ConocoPhillips, ktorá bola rozhodnutá predať svoj podiel indickej firme ONGC. Kazašská vláda však neskôr oznámila, že využije prednostné právo na kúpu podielu, aby ho následne predala Číňanom.

 Okrem KazMunaiGasu a najnovšie CNPC ďalšími firmami, ktoré majú v Kašagane podiely, sú americký ExxonMobil, talianska firma ENI, britsko-holandská Royal Dutch Shell, francúzska spoločnosť Total a japonská firma Inpex.