India chce viac iránskej ropy

India by mohla ušetriť v súčasnom finančnom roku až okolo 8,5 miliardy USD (6,45 miliardy eur), ak by zvýšila dovoz ropy z Iránu. Informovala o tom TASR na základe správ reuters a Bloombergu. Irán je v dôsledku medzinárodných sankcií za sporný jadrový program ochotný akceptovať platby aj v rupiách.

India by mohla vo fiškálnom roku 2013/2014, ktorý sa skončí v marci, doviezť z Iránu okolo 13 miliónov ton ropy. Od začiatku apríla, teda začiatku súčasného fiškálneho roka, už krajina doviezla dva milióny ton iránskej ropy a dovoz ďalších 11 miliónov ton by pomohol znížiť Indii odlev devíz o 8,47 miliardy USD. Spolu s inými opatreniami v energetickom sektore by mohla krajina ušetriť do 20 miliárd USD. 

Pomohlo by to aj samotnému Iránu, ktorého vývoz ropy v dôsledku medzinárodných sankcií prudko klesol. Teherán je preto v prípade obchodu s Indiou ochotný akceptovať do určitej miery aj indickú menu, ktorú zasa používa na nákup indického tovaru.

Niektoré indické firmy už dovoz iránskej ropy zvyšujú. Napríklad rafinéria Mangalore Refinery & Petrochemicals, najväčší indický dovozca iránskej ropy, oznámila, že v septembri dovezie päť tankerov ropy po troch tankeroch v auguste.