IEA: Výroba obnoviteľnej energie musí rásť rýchlejšie

(TASR) - Obnoviteľné zdroje energie sa nerozširujú dostatočne rýchlo na to, aby sa dosiahli ciele stanovené na konferencii OSN o zmene klímy. Upozornila na to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). TASR správu prevzala z DPA.

        Napriek bezprecedentnému nárastu v minulom roku musia krajiny urobiť ešte viac, aby zvýšili kapacitu obnoviteľnej energie do roku 2030 na plánovanú úroveň, vyhlásila IEA so sídlom v Paríži.

        Na decembrovej konferencii OSN o zmene klímy s názvom COP28 v Dubaji mnohé krajiny podpísali plán strojnásobiť výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie do roku 2030.
        Podľa údajov IEA v roku 2023 sa na celom svete zvýšili kapacity obnoviteľnej energie v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 50 % na takmer 510 gigawattov (GW), pričom tri štvrtiny z tohto rastu predstavuje fotovoltika.
        Najväčší rast zaznamenala Čína, ktorá v roku 2023 uviedla do prevádzky toľko fotovoltických systémov ako celý svet v roku 2022. A kapacita výroby veternej energie v Číne sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšila o 66 %.
        Podľa IEA dosiahlo rozšírenie kapacít obnoviteľnej energie rekordné úrovne aj v Európe, Spojených štátoch a Brazílii.