IEA očakáva v tomto roku vyváženejšie ropné trhy

(TASR) - Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) predpokladá, že ropné trhy budú tento rok vo väčšej rovnováhe, napriek súčasnému napätiu na Blízkom východe. Ako dôvod uviedla vysoké dodávky a vyhliadky slabšieho rastu dopytu po rope. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá citovala šéfa IEA Fatiha Birola.

        "Ak nedôjde k nejakým veľkým prekvapeniam z geopolitického hľadiska, očakávam v tomto roku vyváženejšie ropné trhy," povedal Birol na okraj výročného zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.

        Trhy síce sledujú situáciu na Blízkom východe a momentálne najmä v Červenom mori, ktorému sa mnohé prepravné spoločnosti rozhodli pre útoky jemenských povstalcov vyhnúť, Birol však uviedol, že produkciu ropy to zatiaľ neovplyvnilo. Navyše IEA tento rok očakáva zvýšenie ťažby ropy v USA, Kanade, Brazílii a Guyane, a to v období, keď sa rast dopytu spomaľuje.
        Birol dodal, že nepredpokladá výraznejší vplyv blízkovýchodného konfliktu na ceny ropy, dokiaľ sa doň nezapojí jeden či viac veľkých ropných producentov. "Neočakávam výraznejšiu zmenu v cenách ropy, keďže na trh stále prichádza dostatočný objem suroviny," uviedol šéf IEA.