Dohoda Gazpromu s čínskou CNPC

Počas prvého dňa summitu G20 v Petrohrade podpísali ruský plynárenský gigant Gazprom s čínskou spoločnosťou CNPC základný rámec dohody o dodávkach zemného plynu. Dohodu podpísali predstavitelia spoločností za prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Gazprom plánuje dodávať ročne do Číny asi 38 miliárd kubických metrov plynu. Definitívna dohoda by mala byť podpísaná do konca roku.

Prvú predbežnú dohodu o dodávkach plynu dvoma trasami medzi Ruskom a Čínou podpísali Gazprom a CNPC už v roku 2006. Tá predpokladala dodávky v až objeme 68 miliárd kubických metrov ročne. Rokovania o konkrétnych detailoch zmluvy však viazli aj pre odlišné názory na cenu.

Pre Gazprom je naďalej kľúčovým trhom Európa, kde táto ruská spoločnosť pokrýva štvrtinu spotreby zemného plynu. Európa sa však snaží o diverzifikáciu dodávok, čo je vzhľadom na čoraz väčšiu orientáciu Gazpromu na ázijské trhy rozumné. O záujme Gazpromu o Áziu s jej rozvojovým potenciálom svedčí aj aktuálne podpísaná zmluva s Čínou.