Dianie na Ukrajine nemá zatiaľ na Slovensko žiadny dopad

Vyhlásil to premiér SR Róbert Fico na tlačovej konferencii 2. marca 2013. Potvil, že Slovensko má momentálne dostatok plynu aj ropy a na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali žiadne väčšie problémy ani zvýšený pohyb osôb.

„Komunikujeme so všetkými zložkami na území SR, ale aj v zahraničí, pretože sme krajina, ktorá susedí s Ukrajinou a chceme vedieť, čo nám hrozí, čo nám nehrozí a chceme nejakou troškou prispieť k upokojeniu situácie v susednej krajine. Nás však predovšetkým zaujímajú naše národno-štátne záujmy,“ upozornil Fico s tým, že na hranici s Ukrajinou je realizovaný tzv. zvýšený výkon.

„Podstatne dôležitejšie sú pre nás energetické záujmy SR, teda v oblasti plynu, ropy, čierneho uhlia, železnej rudy. Pokiaľ ide o plyn, tak SPP neevidoval žiadne ťažkosti v dodávkach zemného plynu. V zásobníkoch, ktoré sú k dispozícii, je 1,77 miliardy metrov kubických plynu, čo garantuje jeho dostatok na najbližších päť mesiacov. Len samotné SPP disponuje takmer 800 miliónmi metrov kubických, čo postačuje na štyri mesiace, v prípade, že by došlo k úplnému odstaveniu dodávok plynu, čo zatiaľ nebolo avizované, ale to máme zabezpečené,“ ubezpečil Fico s tým, že to isté platí aj o rope.

Informovala o tom TASR.