Británia začne dovážať ruský plyn

Na základe kontraktu by mala Veľká Británia dovážať od októbra zemný plyn z Ruskej federácie. Informoval o tom spravodajský portál TASR.
Zmluvu s Gazpromom má už od roku 2012 podpísanú britská energetická spoločnosť Centrica. Na základe kontraktu má doviezť 2,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu v priebehu troch rokov.
 
Dovoz ruského plynu sa začne práve v čase, keď Európska únia vyzýva na kroky smerujúce k zníženiu závislosti od dovozu ruských energií. O znížení energetickej závislosti od Ruska sa v EÚ diskutuje už dlhšie, no momentálne aktivity Bruselu v tomto smere posilnila kríza na Kryme.
 
Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európy, pričom jej celkovú spotrebu vykrýva takmer z jednej tretiny. Časť z tohto plynu odčerpala v minulých rokoch aj Británia, ktorá ho doviezla zo zásobníkov v kontinentálnej Európe, najmä nemeckých.

Väčšina z ruského exportu ale smeruje do strednej a juhovýchodnej Európy. Samotná Británia má totiž aj vlastné rezervy a čo sa týka dovozu, väčšina plynu prichádza na britský trh z Nórska.

Domáca produkcia však klesá, ročne zhruba o 7 %. Británia tak musela začať hľadať nových dodávateľov. Prvýkrát preto uzatvorila priamy kontrakt s Gazpromom. "Dovoz plynu na základe tejto dohody sa začne realizovať v októbri," potvrdil hovorca firmy Centrica.