Aliancia OPEC+ nezmenila ťažobnú politiku

(TASR) - Aliancia ropných producentov OPEC+ nezmenila ťažobnú politiku, pričom Saudská Arábia predĺžila jednostranné zníženie produkcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.
        Aliancia signalizovala, že nemení stratégiu, keďže líder skupiny Saudská Arábia predlžuje obmedzenie ťažby, ktorého cieľom je podporiť globálne trhy s ropou.
        Spoločný ministerský monitorovací výbor, ktorého súčasťou sú ministri energetiky Saudskej Arábie a ďalších najväčších producentov ropy z aliancie OPEC+, na online zasadnutí neodporučil žiadne zmeny v politike dodávok aliancie, uviedol jeden z delegátov.
        Rijád 3. 8. oznámil, že predlžuje jednostranné zníženie ťažby o 1 milión barelov denne (1 barel = 159 litrov) až do septembra, a po tom ho možno prehĺbi. Cieľom tejto redukcie je podpora krehkého trhu. Ceny severomorskej ropnej zmesi Brent sa aktuálnej nachádzajú nad 85 USD (77,65 eura) za barel a pohybujú sa v blízkosti trojmesačného maxima. Obavy týkajúce sa oživenia čínskej ekonomiky však zhoršujú vyhliadky dopytu.
        Monitorovací výbor OPEC+ uviedol, že "bude naďalej pozorne posudzovať podmienky na trhu" a že členovia aliancie sú ochotní reagovať na vývoj na trhu a "sú pripravení kedykoľvek prijať ďalšie opatrenia".
        Ceny ropy v júli v porovnaní s júnom vyskočili o viac ako 14 %. To bol ich najväčší medzimesačný percentuálny nárast od januára minulého roka, keďže napätejšia ponuka a rastúci dopyt prevážili nad obavami, že zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnych bánk a tvrdohlavo vysoká inflácia môžu zasiahnuť hospodársky rast.
        Spoločný ministerský monitorovací výbor sa podľa jeho vyhlásenia opäť stretne 4. októbra, pričom zasadnutie predstaviteľov kompletnej aliancie OPEC+ je naplánované na koniec novembra.