Začal sa Svetový petrolejársky kongres

V nedeľu 17. septembra 2023 sa v kanadskom meste Calgary začala najvýznamnejšia svetová konferencia petrolejárskeho priemyslu. Viac ako 5 000 delegátov sa bude päť dní venovať odborným diskusiám o tom, akými cestami sa tento sektor bude uberať smerom k uhlíkovej neutralite. Témou 24. ročníka kongresu je "Transformácia energetiky: Cesta k čistej nule."
Svetový petrolejársky kongres (World Petroleum Council - WPC), ktorý sa koná každé tri roky, priťahuje najväčšie osobnosti svetového energetického sektora. Medzi významných rečníkov bude tento rok patriť Abdulaziz bin Salman Al Saud, saudskoarabský kráľ a minister energetiky krajiny, ako aj Amin Nasser, generálny riaditeľ Saudi Aramco - najväčšej energetickej spoločnosti na svete.
 
"Historicky sa témy WPC týkajú osvedčených postupov v odvetví, najmä v ťažobnom sektore," povedal Denis Painchaud, prezident a generálny riaditeľ WPC Kanada. "Na tomto kongrese však po prvý raz otvoríme aj tému klimatických zmien. Poprední predstavitelia petrolejárskeho segmentu budú hovoriť o možných cestách k čistej nulovej budúcnosti."
 
Na WPC v Calgary je zastúpené aj Slovensko prostredníctvom SK WPC. Z veľkých stredoeurópskych hráčov na kongrese dominuje Skupina MOL.