Vírus zasiahol aj ropné spoločnosti

V piatok 12. mája sa vo svete rozšíril nebezpečný trójsky kôň, ktorý zašifroval počítač a za odblokovanie jeho autori požadovali peniaze. Hackeri využili medzeru v operačnom systéme Windows. Tento útok podľa Europolu zasiahol približne 200.000 počítačov minimálne v 150 krajinách. Informovala o tom agentúra TASR.

Hoci vírus WannaCry sa podarilo náhodou zastaviť, dokázal v piatok a cez víkend zablokovať počítače v továrňach, nemocniciach, obchodoch a školách. Jednou z obetí bola aj francúzska automobilka Renault, ktorá pre zablokované počítače musela cez víkend zastaviť výrobu vo viacerých fabrikách. Podarilo sa jej však počítače spojazdniť a výrobu by mala obnoviť už v pondelok. Vúrus zasiahol aj ropné spoločnosti. Medzi obeťami sú brazílsky ropný gigant Petrobras a najväčšia čínska ropná spoločnosť PetroChina. Firma rozsah škôd nezverejnili.
Pôvod ani autor vírusu nie sú známe. Podľa odborníkov však ide o najväčší kybernetický útok tohto druhu v histórii, keďže viedol k narušeniu služieb a činnosti stoviek spoločností po celom svete.