V Rusku sa začala ťažba uhľovodíkov z Vastočno-Messjachského náleziska

Na Gydanskom polostrove za polárnym kruhom sa začala komerčná ťažba ropy z Vastočno-Messjachského poľa. Investormi projektu boli spoločnosti Gazprom a Rosnefť. Od prvého príchodu geológov po začatie ťažby uplynuli desaťročia. Informovala o tom agentúra TASR.

Šéf Gazpromu Alexej Miller uviedol, že do sprístupnenia ložiska investovali partneri 85 miliárd RUB (1,19 miliardy eur). Experti predpokladajú, že je v ňom vyťažiteľných vyše 340 miliónov ton strategickej suroviny a viac ako 100 miliárd kubických metrov zemného plynu. Miller doplnil, že z ložiska by sa malo ťažiť do roku 2040. Dovtedy obe spoločnosti odvedú na všetkých druhoch daní jeden bilión RUB.
Prezident Vladimir Putin, ktorý dal pokyn na začatie komerčnej ťažby prostredníctvom videomosta, povedal, že sprístupnené ropné pole je v krajine najsevernejšie zo všetkých aktívnych ropných ložísk. Pri jeho sprístupňovaní sa použili najnovšie technológie známe v sektore.
Z Gydanského polostrova však prieskumníci neodchádzajú. Začnú sprístupňovať ložisko ropy a zemného plynu Západo-Messjachského náleziska.