USA varovali pred sankciami európske firmy spojené s projektom Severný prúd 2

Americké ministerstvo zahraničných vecí upozornilo začiatkom roka európske firmy, ktoré podozrieva z podpory plynovodného projektu Severný prúd 2, že riskujú sankcie, keďže odchádzajúca administratíva Donalda Trumpa pripravuje posledné kolo sankčných opatrení. Správu priniesla agentúra Reuters.

 

      Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na dva zdroje z americkej vlády, ministerstvo zahraničných vecí by malo najneskôr v piatok (15. 1.) zverejniť správu o firmách, ktoré podľa USA pomáhajú dokončiť výstavbu plynovodu Severný prúd 2. "Snažíme sa informovať spoločnosti o rizikách, ktorým čelia, a presvedčiť ich, aby sa z projektu stiahli, než bude neskoro," uviedol jeden z vládnych zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný.
      Firmy, ktoré by sa v správe mohli objaviť, zahrnujú spoločnosti pomáhajúce pri kladení potrubia, poskytujúce techniku či poistenie. K nim by mohla patriť aj Zurich Insurance Group, dodal zdroj pre Reuters. K informáciám sa nevyjadrila ani poisťovacia spoločnosť, ani konzorcium Nord Stream 2, ktoré projekt realizuje.
      Projekt v hodnote 11 miliárd USD (9,05 miliardy eur), ktorý je jedným z najvýznamnejších ruských energetických projektov v Európe, výrazne zvýšil napätie medzi Ruskom a USA. Trumpova administratíva projekt odmieta s tým, že zvýši politický a ekonomický vplyv Ruska v Európe. Podľa Moskvy, ako aj Nemecka, do ktorého bude plynovod vedený po dne Baltského mora smerovať, však ide čisto o komerčný projekt.
      Nemecká vláda tvrdí, že krajina bude potrebovať viac plynu, keďže z ekologických a bezpečnostných dôvodov končí s prevádzkou uhoľných aj jadrových elektrární. Moskva zasa obviňuje Washington, že mu ide výhradne o zvýšenie dodávok svojho skvapalneného plynu do Európy.
      S plynovodom Severný prúd 2 nesúhlasil počas éry Baracka Obamu ani novozvolený americký prezident Joe Biden, ktorý bol v Obamovej administratíve viceprezidentom. V súčasnosti nie je jasné, či bude po prevzatí moci v Bielom dome 20. januára ochotný pristúpiť na kompromis.
      Gazprom pozastavil práce na projekte koncom roka 2019, keď USA zaviedli sankcie a z projektu odstúpili prvé firmy. Koncom minulého roka sa však práce obnovili a v súčasnosti sú dokončené na viac než 90 %. Zostáva dokončiť už iba úsek v dĺžke niekoľkých desiatok kilometrov pri pobreží Dánska.