Transpetrol má novú meraciu stanicu

Na východe Slovenska v Budkovciach uviedli do prevádzky novú meraciu stanicu ropy. Tá by mala podľa slovenského a ruského prepravcu ropy do budúcnosti zabezpečiť medzi krajinami bezproblémovú spoluprácu v oblasti prepravy ropy. Informovala o tom agentúra TASR.

 

„Nová meracia stanica ropy sa aj vďaka rôznym iným technickým a technologickým riešeniam stáva ďalším významným a moderným technologickým celkom na trati ropovodu Družba. Jej realizácia a uvedenie do prevádzky potvrdzujú dlhoročnú korektnú a nadštandardnú úroveň vzťahov medzi slovenským a ruským prepravcom ropy,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Transpetrol Ivan Krivosudský.
 
 Nová meracia stanica v Michalovskom okrese je plne automatizovaná a umožní meranie množstva prepravenej ropy a jej kvalitu. Bude slúžiť ako obchodné meradlo a len na základe jej výstupov budú realizované platby za prepravu ropy, ktorá sa prostredníctvom ropovodu Družba dostane z Ruska na Slovensko.
„Na tvorbe a spracovaní projektovej dokumentácie sa aktívne podieľali okrem slovenských subjektov aj dcérske a partnerské organizácie spoločnosti Transneft. Následná realizácia stavby trvala 15 mesiacov,“ konštatovala firma Transpetrol.
 
 Na trase ropovodu je umiestnených päť prečerpávacích staníc - Budkovce, Moldava nad Bodvou, Rimavská Sobota, Šahy-Tupá a Bučany. Len v Budkovciach je meracia stanica, na ktorej sa meria množstvo ropy preberanej od ruskej prepravnej spoločnosti Transnefť za spoluúčasti ukrajinskej prepravnej spoločnosti Ukrtransnafta.