TotalEnergies kupuje podiel v producentovi energie z obnoviteľných zdrojov v USA

Francúzska energetická firma TotalEnergies v stredu oznámila, že kúpila 50-percentný podiel vo veľkom americkom producentovi energie z obnoviteľných zdrojov, keďže sa snaží rozšíriť svoje portfólio v tomto sektore v USA. TASR správu prevzala z AFP.
      Francúzsky gigant vo vyhlásení uviedol, že sa dohodol na kúpe 50 % spoločnosti Clearway Energy Group od fondu Global Infrastructure Partners (GIP). Tento krok, ktorý oznámil niekoľko hodín pred výročným valným zhromaždením, predstavuje "najväčšiu akvizíciu v oblasti obnoviteľnej energie v USA, na jednom z troch najväčších trhov s obnoviteľnou energiou na svete", uviedol TotalEnergies.
      V rámci dohody dostane GIP 1,6 miliardy USD (1,49 miliardy eur) v hotovosti. Získava tiež podiel v dcérskej spoločnosti TotalEnergies, ktorá vlastní o niečo viac ako polovicu amerického výrobcu solárnych panelov SunPower.
      Francúzska spoločnosť minulý rok pridala do svojho názvu "Energie", aby zdôraznila svoj krok k diverzifikácii mimo ropy a zaviazala sa, že zintenzívni svoju činnosť v oblasti obnoviteľných zdrojov.
      Akcionári budú neskôr v priebehu dňa hlasovať o klimatickej stratégii skupiny, ktorú kritizovali ochrancovia životného prostredia aj niektorí akcionári, že je príliš závislá od fosílnych palív a nedostatočne investuje do obnoviteľných zdrojov.
      Skupina akcionárov, ktorí predstavujú 0,8 % kapitálu firmy, predložila rezolúciu, v ktorej požaduje, aby energetický gigant dodržiaval Parížsku klimatickú dohodu.
      Po akvizícii spoločnosti Clearway Energy bude mať portfólio obnoviteľných zdrojov energie TotalEnergies v USA viac ako 25 gigawattov. Jeho cieľom je mať do roku 2030 kapacitu 100 gigawattov.