Ťažba ropy v Rusku tretí mesiac bez zmeny

Ťažba ropy v Rusku zostala v júli už tretí mesiac za sebou na hodnote 10,95 milióna barelov denne, uviedlo ruské ministerstvo energetiky. Informoval o tom český server oenergetice.cz.

 Rusko tak plní svoje záväzky vyplývajúce z dohody o znížení ťažby s ďalšími poprednými producentmi, ktorej cieľom je podporiť svetové ceny ropy.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie popredné producenti ropy na čele s Ruskom sa koncom minulého roka dohodli, že v prvej polovici tohto roka zníži ťažbu ropy o takmer 1,8 milióna barelov denne. Chcú tak podporiť rast cien suroviny na svetových trhoch. Rusko sľúbilo, že zníži do konca apríla ťažbu ropy celkovo o 300.000 barelov denne z októbrových 11,25 milióna barelov. V máji sa producentské krajiny dohodli na predĺžení dohody o znížení ťažby do marca 2018. V tonách sa celková ťažba zvýšila na 46,309 milióna ton z júnových 44,801 milióna ton. Denná ťažba však bola rovnaká, pretože júl mal o jeden deň viac.

Vývoz ropy z Ruska prostredníctvom ropovodov sa znížil na 4,099 milióna barelov denne z 4,131 milióna barelov v júni.

Väčšina popredných ruských ropných firiem v júli ťažbu znížila alebo zmrazila, uviedla agentúra Reuters. Výnimkou boli firmy Gazprom Nefť, Novatek a najväčší producent Rosnefť.