Szijjártó: Neuvážené rozhodnutia Bruselu znížili konkurencieschopnosť EÚ

(TASR) - Neuvážené rozhodnutia v Bruseli v uplynulých rokoch viedli k poklesu konkurencieschopnosti Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pred zasadnutím Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

        EÚ klesla na tretie miesto, pokiaľ ide o jej prínos pre globálnu ekonomiku, pričom jej čísla sú "najhoršie za ostatné desaťročia", uviedol minister na sociálnej sieti Facebook. Pripomenul, že "zemný plyn v Európe stojí štyrikrát toľko ako v Severnej Amerike a elektrina trikrát viac ako v Číne".

        Väzby v rámci spolupráce medzi Východom a Západom, ktoré dlho slúžili ako pevný základ pre európsky rast, sa teraz jedna po druhej prerušujú, povedal.
        "Diskutujeme o 12. balíku sankcií proti Rusku, pričom nikdy nebolo zostavené žiadne poctivé vyhodnotenie vplyvov predchádzajúcich 11," uviedol.
        Maďarská vláda sa podľa neho usiluje o zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a výrazne k tomu prispieva, keďže tento rok vyhrala množstvo investičných projektov, ktoré by inak išli do tretích krajín.
        Dodal, že spoluprácu medzi Východom a Západom treba považovať skôr za "skvelú príležitosť" ako za "nebezpečenstvo".