Slovnaft predstihol konkurenta - Unipetrol

Bratislavská rafinéria Slovnaft dokončila začiatkom septembra zásadnú modernizáciu výroby plastov. Šlo o investíciu, ktorá prekročila tristo miliónov eur. Rafinéria takto zefektívnila produkciu základného plastového granulátu, a tak by jej tento biznis mohol v budúcnosti prinášať zaujímavé zisky. Informoval o tom ekonomický týždenník Trend.

Investícia prispela tiež k ekologizácii prevádzky. Vďaka novej linke bude môcť podnik vyrábať aj širšiu paletu plastov. Po novom sa bude uchádzať o viac objednávok u producentov automobilových dielcov.

Nové výroby plastov majú po testoch nabehnúť začiatkom budúceho roka. Slovnaft uskutočnil modernizáciu výroby nízkohustého polyetylénu a zvýšil jeho produkciu zo 180-tisíc na 220-tisíc ton ročne. Výrobu polypropylénu už rafinéria zmodernizovala.
 
Touto investíciou predstihol Slovnaft v rukách maďarského koncernu MOL o pár rokov aj regionálneho konkurenta – český Unipetrol poľského vlastníka PKN Orlen. Unipetrol totiž len teraz zverejnil, že chce svoje polyetylény v litvínovskej fabrike rozsiahlo zmodernizovať za vyše 310 miliónov eur. Projekty zefektívňovania a zvyšovania produkcie polyetylénu s vyššou hustotou nadväzujú na prognózu, že do pätnástich rokov sa má jeho európska spotreba zvýšiť až o polovicu.