Skupina OPEC+ sa dohodla na predĺžení obmedzení ťažby

Ministri členských krajín aliancie OPEC+ sa dohodli, že vo veľkej miere predĺžia doterajšie obmedzenia ťažby o ďalší mesiac do konca apríla. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      Len Rusko a Kazachstan môžu mierne zvýšiť dennú produkciu o 130.000 respektíve o 20.000 barelov (1 barel = 159 litrov), oznámila Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo štvrtok večer po niekoľkohodinovom on-line rokovaní ministrov aliancie.
      Skupina OPEC+ naposledy obmedzila ťažbu v januári, aby stabilizovala trh. Ceny ropy sa od začiatku roka aj z tohto dôvodu výrazne zvýšili. Podiel aliancie na svetových dodávkach ropy predstavuje okolo 45 %.
      "Neistota týkajúca sa tempa zotavenia ekonomiky sa neznížila," uviedol v štvrtok saudskoarabský minister energetiky Abdulazíz bin Salmán na začiatku on-line zasadnutia 23 štátov aliancie. "Než podnikneme ďalšie kroky, mali by sme si byť istí, že ten lúč svetla, ktorý vidíme pred sebou, nie je reflektor rýchlovlaku rútiaceho sa na nás."
      Ruský minister energetiky Alexander Novak zdôraznil, že situácia na trhu je aktuálne výrazne lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi. Aj on však priznal, že ďalší priebeh pandémie a jej ekonomické následky sa daj len ťažko predpovedať.
      K rastu cien čierneho zlata prispel aj optimizmus vyvolaný očkovaním, že v druhom polroku príde k prudkému oživeniu ekonomiky, uviedol analytik Commerzbank Carsten Fritsch. Upozornil, že prípadné sklamanie týchto nádejí môže spôsobiť opätovný pád cien.