Shell zaznamenal strmý pokles zisku v 2. kvartáli, ale vyhol sa strate

Holandsko-britský energetický koncern Royal Dutch Shell sa v 2. kvartáli vyhol prvej štvrťročnej strate v nedávnej histórii. Oznámil však odpisy vo výške takmer 17 miliárd USD (14,50 miliardy eur) z hodnoty aktív v súvislosti so zhoršením výhľadu cien ropy a plynu. Správu priniesla agentúra TASR.

      Spoločnosť Shell minulý mesiac varovala, že bude musieť znížiť hodnotu svojich ropných a plynárenských aktív až o 22 miliárd USD po tom, čo kríza vyvolaná pandémiou nového koronavírusu a obmedzenie pohybu zasiali dopyt po energiách.
      Koncern zároveň varoval pred pretrvávajúcim vplyvom pandémie na ceny a predaj ropy a plynu v 3. štvrťroku.
      Shell reagoval na pandémiu tak, že prvýkrát od druhej svetovej vojny znížil dividendu a zredukoval plánované výdavky v tomto roku o 5 miliárd USD na maximálne 20 miliárd USD.
      Upravený zisk Shell, bez jednorazových položiek a očistený od nákladov na dodávky, klesol v 2. štvrťroku na 638 miliónov USD z 3,5 miliardy USD v rovnakom období vlani a 2,9 miliardy USD v 1. kvartáli 2020. Prekonal však odhad analytikov, ktorí očakávali stratu 674 miliónov USD.
      Tento zisk "odráža veľmi silné príjmy z obchodovania a optimalizácie ropy a ropných produktov, ako aj nižšie prevádzkové náklady", uviedol Shell.
      Zisk z rafinérskych a obchodných operácií totiž stúpol na 1,5 miliardy USD, čo je takmer 30-krát viac ako v predchádzajúcom roku, a to aj napriek tomu, že miera spracovania ropy v rafinériách klesla.
      Spoločnosť Shell má aj najväčšiu sieť vlastných čerpacích staníc na svete, viac ako 40.000. V uplynulom kvartáli pritom zaznamenala pokles predaja palív o 39 %.