Shell zastavuje prieskum na Aljaške

Spoločnosť Royal Dutch Shell zastavuje v arktickej oblasti prieskum potenciálnych ložísk ropy a zemného plynu pri pobreží Aljašky. Dôvodom je nedostatočný objem ropy a zemného plynu, zachytené v prieskumných vrtoch.

 

Podľa BBC spoločnosť Shell vynaložila asi 7 miliárd USD na arktický program v Čukotskom a v Beaufortovom mori. “Shell naďalej vidí významný potenciál v prieskume, v konečnom dôsledku to má strategický význam pre Aljašku a USA,” povedal Marvin Odum, prezident spoločnosti Shell v USA, “avšak, toto je jasné sklamanie z výsledkov prieskumu tejto časti panvy.” Finančné straty zatiaľ vyčísliť nevie, ale nebudú iste malé. Podľa českého ekonomického webu ihned.cz si spoločnosť zaúčtuje mimoriadne odpisy vo výške 4,1 miliardy USD.
 
US Geological Survey odhaduje, že Arktída má neobjavených asi 30% svetových zásob zemného plynu a 13% ropy. Podľa Shell to predstavuje približne 400 miliárd barelov ropného ekvivalentu, čo je 10 krát viac ako celkové zásoby ropy a zemného plynu získané v Severnom mori k dnešnému dňu.