Shell začal ťažiť ropu z najhlbšieho podmorského poľa na svete

Britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell od minulého týždňa ťaží ropu z poľa Stones v Mexickom zálive. Ide o najhlbšiu ťažbu suroviny na svete z hĺbky až 2900 metrov pod morskou hladinou. Informoval o tom portál energia.sk.

 

Očakáva sa, že po spustení plnej ťažby koncom roka 2017 by pole Stones mohlo produkovať až 50 tisíc barelov ropy denne.
 
 Spoločnosť vo svojom stanovisku uviedla , že ide o ukážku schopnosti dosiahnuť značné úspory vďaka inovácii. Plávajúca plošina sa môže v prípade silnej búrky odpojiť a odplávať a po zlepšení počasia vrátiť a obnoviť produkciu.
 
 Vo fáze výstavby a prípravy produkcie sú aktuálne ďalšie dva hlbokomorské projekty Shell v Mexickom zálive z polí Coulomb Phase 2 a Appomattox. Produkciu chce spustiť aj z poľa Malikai pri pobreží Malajzie. Pod tlakom environmentalistov sa ale firma naopak minulý rok vzdala plánov ťažby v Arktíde pri Aljaške a tiež z ropných pieskov v kanadskej provincii Alberta.
 
 V súčasnosti z hlbokomorskej ťažby Shell získava asi 600 tisíc barelov ropy denne. Očakáva, že po roku 2020 z už objavených a sprevádzkovaných hlbomorských nálezísk bude získavať až 900 tisíc barelov ropy denne.