Saudská Arábia podpísala kontrakty za vyše 50 miliárd USD

Saudská Arábia podpísala v prvý deň investičného summitu kontrakty v hodnote viac než 50 miliárd USD (43,50 miliardy eur). Uviedla to saudskoarabská štátna televízia, ktorá tak potvrdila predbežné informácie zverejnené ešte pred začatím summitu. Informáciu priniesla agentúra TASR.

      Trojdňový investičný summit s názvom The Future Investment Initiative, ktorý organizuje saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, sa rozhodli viacerí politici, firmy a banky zo západných ekonomík bojkotovať. Je to reakcia na zavraždenie saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Napriek tomu sa niektorí analytici domnievajú, že Rijád bude môcť označiť summit za úspešný, keďže Rusko vyslalo do Rijádu veľkú delegáciu a na bojkote sa nezúčastňuje ani Ázia, ani niektoré významné koncerny z Európy a USA.
      Kontrakty podpísal Rijád so švajčiarskym obchodníkom s komoditami Trafigura, francúzskou ropnou spoločnosťou Total, čínskou štátnou firmou Norinco, juhokórejským Hyundaiom, či americkými spoločnosťami poskytujúcimi služby v ropnom a plynárenskom sektore Schlumberger, Halliburton a Baker Hughes.
      Spoločnosť Trafigura oznámila, že podpísala dohodu o vytvorení spoločného podniku so saudskoarabskou ťažobnou firmou Modern Mining Holding v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Je to súčasť plánov Saudskej Arábie v rámci projektu rozvoja ekonomiky Vision 2030 na podporu banského sektora.
      Saudskoarabský minister dopravy zasa podpísal so španielskym konzorciom dohodu o druhej fáze vysokorýchlostnej železnice Haramain. Najviac však vyťažil saudskoarabský ropný koncern Saudi Aramco, ktorý podpísal dohody s 15 zahraničnými partnermi v hodnote vyše 34 miliárd USD. Súčasťou týchto kontraktov je aj výstavba integrovaného petrochemického komplexu v rafinérii SATORP, ktorá je spoločným podnikom Saudi Aramco a Totalu, a investície do siete čerpacích staníc, opäť zo strany firiem Saudi Aramco a Total.