Saudská Arábia plánuje zvýšiť svoj podiel na dodávkach ropy na čínsky trh

Saudská Arábia by mala tento rok zvýšiť svoj podiel v dodávkach ropy na čínsky trh, prvýkrát od roku 2012. Umožní jej to zvýšený dopyt, k čomu prispelo otvorenie nových rafinérií v ázijskej krajine. Rijád sa tak opäť vracia do súboja s Ruskom o pozíciu hlavného dodávateľa ropy pre najväčšieho dovozcu tejto komodity na svete. Informovala o tom agentúra TASR.

      Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy, v prípade dodávok na čínsky trh ju však Rusko v posledných rokoch prekonávalo. Umožnil mu to najmä dopyt zo strany menších súkromných rafinérií v Číne a nový ropovod.
      Dopyt v Číne však tento rok vzrástol ešte viac a ďalšie zvýšenie sa očakáva v budúcom roku, keď prevádzku spustia ďalšie rafinérie patriace iným firmám než štátnym koncernom, ako Sinopec a PetroChina. Vďaka novým kontraktom Rijádu by sa dovoz ropy zo Saudskej Arábie do Číny mohol na budúci rok zvýšiť o 300.000 až 700.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). To by Saudskú Arábiu posunulo späť k prvej pozícii v rebríčku dodávateľov do Číny.
      Už tento rok sa Saudská Arábia mierne posunula smerom nahor. Za 10 mesiacov roka doviezla Čína z blízkovýchodnej krajiny 1,04 milióna barelov denne. Z celkového objemu dovozu ropy do Číny to podľa výpočtov agentúry Reuters predstavuje 11,5 %. V roku 2017 podiel predstavoval 11 %.
      V budúcom roku by podiel Saudskej Arábie na celkovom dovoze mohol vyskočiť na takmer 17 %, ak si čínski kupci uplatnia zakontrahované objemy v plnej miere, uviedli analytici zo spoločností Rystad Energy a Refinitiv. Naopak, rast vývozu ruskej ropy do Číny sa môže spomaliť.
      Tento rok však podiel Ruska ešte porastie. V roku 2017 predstavovala ruská ropa na celkovom objeme dovozu suroviny do Číny 14 %, za 10 mesiacov tohto roka dosiahol ruský podiel 15 %.