Saudská Arábia nevylučuje ďalšie obmedzenie svojej ťažby ropy

Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy na svete, nevylučuje ďalšie obmedzenie svojej ťažby. Kráľovstvo však nie je ochotné znížiť produkciu samostatne, uviedol saudskoarabský minister energetiky Khalid al-Falih pre štátny denník Asharq Al-Awsat. Informovala o tom agentúra TASR.

      Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA zvýšila prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku na 1,5 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) z 1,4 milióna barelov denne. Kritizovala však členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) za to, že neplnia dohodnuté obmedzenie produkcie.
      Kartel OPEC, kam patrí aj Saudská Arábia, a ďalší veľkí producenti sa dohodli na znížení ťažby, aby stabilizovali ceny čierneho zlata. Podľa al-Faliha perspektíva ďalšieho obmedzenia produkcie je aktuálna.
      Ceny ropy počas piatka vzrástli a znížili celotýždňové straty, americká ropa však ukončila minulý obchodný týždeň pod hranicou 49 USD (41,65 eura) za barel.
      Septembrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok zdražel o 23 centov alebo 0,47 % a obchodovanie na newyorskej komoditnej burze uzavrel na úrovni 48,82 USD za barel. Americká ropa WTI za celý uplynulý týždeň stratila 1,5 %. Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropu Brent v piatok vzrástla o 20 centov alebo 0,39 % a uzavrela na úrovni 52,10 USD za barel.
      "Trh nedôveruje poslednému poklesu zásob," uviedli analytici ANZ Bank. Ropné rezervy v USA počas predchádzajúceho týždňa padli takmer o 6,5 milióna barelov, čo bolo skoro trojnásobok v porovnaní s očakávaným znížením.