SAPI: Pozmeňujúci návrh k novele zákona o energetike môže spôsobiť chaos

Cez pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady (NR) SR Martina Nemkyho (Smer-SD) sa plánuje zásadná zmena v energetike. Každý, kto vyrába elektrinu, bude po tejto zmene považovaný za porušovateľa zákona a pokutovaný. Uviedla to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) a OZE Veronika Galeková.Informovala o tom agentúra TASR.

      Podľa Galekovej ide o zavedenie tzv. neoprávnenej dodávky elektriny do distribučnej sústavy. „To znamená, že každý, kto vyrába elektrinu, napríklad na Orave zo siedmich solárnych panelov, väčšinu spotrebuje u seba a malé množstvo dnes zadarmo dodáva do distribučnej sústavy, bude po tejto zmene tvrdo prenasledovaný, považovaný za porušovateľa zákona a dokonca pokutovaný,“ priblížila.
      Poslanec Nemky v pozmeňujúcom návrhu odôvodňuje úpravu inštitútu neoprávneného dodávania energetiky tým, že je nevyhnutné zabrániť, aby najmä výrobcovia elektriny svojvoľne a bez zmluvného vzťahu dodávali do distribučnej alebo prenosovej sústavy elektrinu, ktorá je nevyžiadanou elektrinou a v sústave vytvára odchýlku. "Navyše je takáto elektrina z veľkej časti nepredikovateľná, čo spôsobuje na strane prevádzkovateľa sústavy škodu. Uvedený inštitút je aj v záujme bezpečnosti sústavy a ochrany zdravia," uvádza sa v návrhu.
      Predkladateľ podľa Galekovej zrejme sleduje zámer trestať veľkých výrobcov, ale rovnako potrestá aj tisícky bežných občanov, ktorým štát rozdal poukážky v programe Zelená domácnostiam. „Tento poslanecký návrh chce natvrdo legalizovať poplatok, o ktorom Ústavný súd rozhodol, že je neústavný, a taktiež okresné súdy po celom Slovensku rozhodli, že väčšina takýchto výrobcov tento poplatok a s ním spojené uzavretie tzv. zmluvy o prístupe nepotrebuje,“ dodala s tým, že ide o kauzu G-komponent. Výšku poplatku podľa nej ovláda jedine Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
      Advokát Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners uviedol, že predložený návrh je právne veľmi problematický, pričom závažná zmena prichádza na poslednú chvíľu bez toho, aby bola podrobená akejkoľvek verejnej diskusii. Ako doplnil, v roku 2013 ÚRSO zaviedol G-komponent, teda špeciálny poplatok, ktorý boli povinní platiť všetci výrobcovia elektriny. „O tomto poplatku Ústavný súd v roku 2016 rozhodol, že je neústavný a že výrobcovia nie sú povinní ho platiť,“ skonštatoval.
      Predložený návrh podľa neho núti všetkých výrobcov elektriny, aby platili tento poplatok napriek tomu, že Ústavný súd o ňom rozhodol, že je protiprávny. Zároveň zdôraznil, že problémom je aj to, že návrh núti výrobcov elektriny uzatvárať zmluvu, ktorú väčšina z nich nemá a ani nepotrebuje. Upozornil, že v tomto prípade môže nastať riziko masívneho odpájania výrobcov elektriny. Žiada preto, aby poslanci tento pozmeňujúci návrh stiahli, podrobili ho verejnej diskusii a aby rešpektovali rozhodnutie Ústavného súdu.