Ruský ropný koncern Rosnefť sa v 2. kvartáli vrátil k zisku

Ruský ropný koncern Rosnefť sa v 2. kvartáli vrátil k zisku. Prispelo k tomu zvýšenie cien ropy po nepriaznivom vývoji na začiatku roka, čo viedlo v 1. kvartáli k strate na úrovni zhruba 1,8 miliardy eur. Správu priniesla agentúra TASR.

      V období od apríla do konca júna dosiahla ruská ropná firma čistý zisk 43 miliárd rubľov (493,23 milióna eur). Na porovnanie, za prvé tri mesiace roka vykázal Rosnefť stratu 156 miliárd rubľov. Oproti 2. štvrťroku minulého roka však zisk výrazne klesol, keď vlani firma zaznamenala čistý zisk 194 miliárd rubľov.
      Rosnefť je prvou veľkou ropnou spoločnosťou v Rusku, ktorá zverejnila výsledky za 2. štvrťrok, v rámci ktorého sa ceny ropy oproti 1. kvartálu do veľkej miery zotavili. Svoje tohtoročné minimum zaznamenali 21. apríla.
      Firma, ktorá sa na celkovej produkcii ropy v Rusku podieľa viac než 40 %, vyťažila v 2. štvrťroku 4,04 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). V porovnaní s 1. štvrťrokom to predstavuje pokles o 13 %. Objem produkcie ovplyvnila dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom o obmedzení ťažby.