Rusko je ochotné pripojiť sa k dohode OPEC

Rusko, najväčší svetový exportér energií, je pripravené pripojiť sa k dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), či už sa bude týkať obmedzenia alebo zmrazenia produkcie. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra TASR.

      “Rusko je pripravené pripojiť sa k spoločným opatreniam na obmedzenie produkcie a vyzýva aj ďalších exportérov, aby urobili to isté," povedal  Putin na úvod Svetového energetického kongresu v Istanbule. “Domnievame sa, že v súčasnej situácii je zmrazenie, alebo dokonca zníženie produkcie ropy, pravdepodobne jediným vhodným rozhodnutím na udržanie stability na svetovom energetickom trhu."
      V Turecku sa zišli ministri z krajín, ktoré sú najväčšími producentmi ropy, aby rokovali o spôsoboch, ako ukončiť dva roky trvajúce nadmerné zásobovanie svetového trhu komoditou.
      Členom OPEC sa totiž v septembri v Alžírsku podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení svojej produkcie. To je zmena v doterajšej politike ropného kartelu.
      OPEC by chcel konečnú dohodu schváliť na svojom zasadnutí 30. novembra vo Viedni, dovtedy však musí vypracovať a odsúhlasiť všetky detaily.
      Rusko dáva prednosť zmrazeniu ťažby pred jej znížením. Naznačil to ruský minister energetiky Alexander Novak.