Rusko chce predať takmer 20-% podiel v Rosnefti

Rusko chce aj napriek ekonomickým sankciám predať podiel v ropnom koncerne Rosnefť. Moskva očakáva, že z predaja získa vyše 11 miliárd USD (9,83 miliardy eur). Informovala o tom agentúra TASR.

      Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že transakcia by sa mala uskutočniť ešte tento rok. Podieľať na nej by sa mali strategickí partneri.
      Rosnefť je jedným z najväčších ropných koncernov na svete a ťaží tretinu z celkovej ruskej produkcie ropy. Vláda si chce zachovať v koncerne väčšinu, privatizovať by sa malo 19,5 %. Hodnota tohto podielu predstavuje vyše 11 miliárd USD. Aj minister hospodárstva Alexej Uľukajev potvrdil, že táto suma je blízka skutočnosti.
      Z dôvodu sankcií Európskej únie (EÚ) a USA by pre západné firmy zrejme bolo komplikované, keby chceli kúpiť podiel v Rosnefti. Západ uvalil na Rusko sankcie po anexii Krymu. Do úvahy preto prichádzajú záujemcovia z Číny alebo Indie. Napriek tomu majú mnohí investori pochybnosti, či budú ich peniaze v Rusku bezpečné.
      Japonská vláda už dementovala správu denníka Nikkei, že sa snaží o získanie podielu v Rosnefti. Minister obchodu Hirošige Seko uviedol, že Japonsko si chce síce zabezpečiť prístup ku komoditám, neuvažuje však o investícii do koncernu.
      Ruská vláda sa snaží o privatizáciu časti Rosnefti, keďže z dôvodu sankcií a nízkych cien ropy má problémy s plátaním dier v rozpočte. Putin však zdôraznil, že Rusko nebude predávať podiel v koncerne za každú cenu.
      Keď Rosnefť pred desiatimi rokmi vstúpila na burzu, jej trhová hodnota predstavovala takmer 80 miliárd USD. Dnes je to už len okolo 55 miliárd USD.