Ruské letectvo bombardovalo cisterny s ropou

Ruské letectvo zasiahlo pri svojich leteckých kampaniach v Sýrii okolo 500 cisterien, v ktorých teroristická organizácia Daeš (známa aj ako takzvaný Islamský štát alebo ISIL či ISIS) prepravovala ropu na spracovanie do Iraku.

Konvoj cisterien, ktoré ruské ministerstvo obrany nazvalo ropovodom na kolesách, prepravuje už minimálne dva roky ropu zo sýrskych ropných ložísk buď priamo na predaj, alebo na spracovanie v rafinériách v Iraku, ktoré má teroristická organizácia pod kontrolou. Zisky z ropy tvoria podľa informácií CIA podstatnú časť príjmov teroristov. Podľa odhadov to bolo v roku 2014 vyše 300 miliónov USD.

Na novembrovom stretnutí G20 v tureckej Antalii prezident Ruskej federácie Vladimír Putin otvorene hovoril, že podľa spravodajských informácií pomáha teroristickej organizácii Daeš asi 40 štátov. Sú medzi nimi aj členovia G20. Jednou z foriem kooperácie s teroristami je práve pomoc pri obchodovaní s ropou, ktorá sa už ako legálna dostáva do zahraničia.

Pred tolerovaním, a dokonca napomáhaním teroristickým organizáciám pri obchodovaní s ropou varovala Ruská federácia už v roku 2014 a snažila sa aj o prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by takúto pomoc trestala. Rezolúcia v tomto znení zatiaľ prijatá nebola.

Ruské útoky na konvoje cisterien s ropou podporil francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. "To je presne miesto, kde musíme Daeš seknúť," konštatoval. Le Drian.