Ropné monarchie Perzského zálivu chudobnejú

Škandál automobilky Volkswagen a nízka cena ropy pripravujú arabské ropné štáty o ich úspory. Saudská Arábia stiahla z finančných trhov desiatky miliárd dolárov, aby znížila svoj rozpočtový deficit a svoju závislosť na finančných trhoch. Katarský suverénny fond zase v uplynulom štvrťroku prišiel minimálne o dvanásť miliárd dolárov kvôli prepadu ceny akcií firiem, do ktorých v minulých rokoch investoval a zasiahol ich škandál. Informoval o tom portál biznis.ihned.cz v článku Martina Ehla.

V prípade Saudskej Arábie ide podľa denníka Financial Times najmenej o 70 miliárd dolárov, ktoré si vláda stiahla z investičných fondov v posledných šiestich mesiacoch. Deficit štátnych financií sa prehlbuje tým, ako cena ropy klesla o viac ako polovicu na zhruba päťdesiat dolárov za barel. Podľa niektorých manažérov fondov, na ktoré sa odvoláva Financial Times, vláda nielen pokrýva deficit, ale chce peniaze investovať do menej rizikových aktív. Niektoré rizikové fondy prišli až o štvrtinu saudskoarabských investícií, ktoré vláda spravuje prostredníctvom svojho fondu SAMA. Ten je štvrtým najväčším štátnym fondom na svete.

Podobne sa vyššieho rizika obáva aj Qatar Investment Authority (QIA), spravujúca peniaze emirátu, ktorý má päť percent svetových zásob ropy a štrnásť percent svetových zásob zemného plynu (tretí najvyšší podiel po Rusku a Iráne). Katarský fond je tretím najväčším akcionárom firmy Volkswagen po Porsche a Dolnom Sasku. Pre škandál s emisiami v USA Katar prišiel o niekoľko miliárd dolárov len pri prepade akcií nemeckej firmy.

QIA má viac ako osempercentný podiel tiež vo firme Glencore, zadlženej ťažobnej firme a obchodníkovi s cennými papiermi, ktorého akcie v poslednej dobe padajú. A v dôsledku prepadu na čínskom trhu sa znížila hodnota Agricultural Bank of China, v ktorej má QIA tiež podiel. Katarský fond len pri týchto troch investíciách prišiel v uplynulom štvrťroku o 12 miliárd dolárov.

Fond celkovo disponuje peniazmi a aktívami v hodnote zhruba 250 miliárd dolárov a je deviaty najväčší na svete.