Repsol si v prvom štvrťroku pohoršil

Zisk španielskeho ropného koncernu Repsol v 1. kvartáli 2018 klesol o 11,5 %. Dôvodom bol najmä jednorazový vplyv precenenia hodnoty zásob ropných produktov. Informovala o tom agentúra TASR.

      Španielska ropná spoločnosť Repsol uviedla, že jej čistý zisk v 1. štvrťroku 2018 klesol na 610 miliónov eur z 689 miliónov eur v rovnakom období minulého roka.
      Ale upravený čistý zisk, očistený od jednorazových faktorov, za tri mesiace do konca marca vzrástol o 8,1 % na 616 miliónov eur z 570 miliónov eur v predchádzajúcom roku.
      Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v 1. kvartáli klesol na 1,80 miliardy eur z 1,84 miliardy eur v minulom roku.
      Upravený čistý zisk divízie prieskumu a ťažby pritom v 1. kvartáli vzrástol o 43 % na 320 miliónov eur, vďaka vyššiemu objemu produkcie a opatreniam na jej zefektívnenie, ktoré spoločnosť zaviedla v posledných rokoch.
      Divízia spracovania, vrátane rafinácie, výroby chemikálií, mazív, skvapalneného plynu LPG a obchodovania dosiahla čistý zisk 425 miliónov eur, čo je menej ako 500 miliónov eur pred rokom.
      Predstavenstvo spoločnosti navrhlo vyplatiť dividendu vo výške 90 centov na akciu.