Rakúske energetické koncerny ohlásili spoločný postup v investíciách

OMV a Verbund, dva najväčšie rakúske energetické koncerny, budú úzko spolupracovať. Spolu plánujú okrem iného vybudovať aj najväčšiu solárnu elektráreň krajiny. Informovala o tom agentúra TASR.

      Podľa vyjadrenia šéfa OMV Rainer Seeleho v prípade OMV ide v podstate o príspevok k zásobovaniu Rakúska elektrickou energiou z obnoviteľných ekologických zdrojov.
      Verbund sa bude neskôr zúčastňovať aj na investičných akciách OMV v zahraničí. Pokiaľ ide o jeho podiel na spoločných investíciách, o tom sa ešte nehovorilo. Predpokladá sa, že pôjde o investície v Rusku a na Blízkom východe. Malo by ísť o veterné parky a slnečné kolektory.
      Šéf Verbundu Wolfgang Anzengruber uviedol, že jeho firma investuje na slnečné elektrárne celkovo 12 miliónov eur. Zariadenie má byť uvedené do prevádzky v poslednom kvartáli 2020. Bude stáť na dvoch vlastných plochách koncernu o rozlohe 200.000 štvorcových metrov v Dolnom Rakúsku. Ročne bude produkovať 18 gigawatthodín energie. Vyrobená energia by pokryla ročnú spotrebu 5500 domácností. Informoval o tom portál nemeckého denníka FAZ.net.de.
      Koncerny sa pustia aj do spoločnej výroby kyslíka a vodíka. Vodu budú štiepiť na kyslík a vodík. Vodík sa bude používať v chemickej výrobe. Zámerom je znížiť objem vypúšťaného objemu kysličníka uhličitého do ovzdušia.