Putin odvolal ruského ministra podozrivého z korupcie

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal z funkcie ministra pre hospodársky rozvoj Alexeja Uľukajeva, ktorého zadržal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie pre podozrenie z korupcie. Najvyšší ruský predstaviteľ zdôvodnil ministrovo uvoľnenie z funkcie stratou dôvery. Informovala o tom tlačová agentúra TASR.

 

Premiér Dmitrij Medvedev už skôr uviedol, že žiadny verejný činiteľ nemá v prípade podozrenia z korupcie imunitu. O precíznom vyšetrení podozrení voči ministrovi hovoril predseda vlády aj s prezidentom Putinom, pričom pripomenul, že je potrebné pokračovať v zdokonaľovaní protikorupčných opatrení, a dodal, že rovnaký názor má aj hlava štátu.
 
Ako uviedla hovorkyňa vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková, Uľukajev údajne 14. novembra prijal dva milióny dolárov za kladné hodnotenie zo strany ministerstva pre hospodársky rozvoj, ktoré umožnilo ropnej spoločnosti Rosnefť "dokončiť dohodu o kúpe 50 percent vládneho podielu" v ropnej firme Bašnefť.
 
 "Trestné konanie bolo otvorené na základe časti 6 článku 290 ruského trestného zákonníka - prijatie úplatku v obzvlášť veľkom množstve," uviedla hovorkyňa. Dodala, že stíhanie sa začalo po tom, čo Federálna bezpečnostná služba (FSB) dokončila sériu operatívnych aktivít. Podľa Petrenkovej vyšetrovatelia disponujú značným množstvom dôkazových materiálov, ktoré justícia akceptovala.
 
 Agentúra TASS uviedla, že zmienený článok trestného zákonníka predpokladá pokutu vo výške 80- až 100-násobku sumy úplatku, zákaz zastávať isté funkcie alebo vykonávať isté činnosti, ale aj odňatie slobody na osem až 15 rokov s pokutou vo výške 70-násobku sumy úplatku alebo bez pokuty.