Produkcia ropy zo strany OPEC klesla v januári na 4-ročné minimum

Produkcia ropy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) klesla v januári na 4-ročné minimum. Ropný kartel tak do veľkej miery plní svoj prísľub obmedziť ťažbu suroviny od začiatku tohto roka s cieľom stabilizovať trh a podporiť ceny. Uviedla to Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Správu priniesla agentúra TASR.

Na druhej strane, Rusko a ďalšie krajiny bývalého Sovietskeho zväzu neznížili produkciu v prvom mesiaci roka v takom rozsahu, ako sa na základe ich prísľubu očakávalo.
      Podľa údajov IEA klesla produkcia zo strany OPEC v januári o 930.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 30,83 milióna barelov/deň. OPEC sa spolu s Ruskom a ďalšími producentmi dohodli koncom minulého roka vo Viedni, že od začiatku roka 2019 znížia produkciu o 1,2 milióna barelov denne.
      IEA uviedla, že štáty OPEC plnia takzvanú Viedenskú dohodu zhruba na 86 %, pričom najväčší producent Saudská Arábia, ale aj Spojené arabské emiráty a Kuvajt zredukovali ťažbu viac, než podľa prísľubu mali.
      Krajiny mimo OPEC však dohodu plnili v januári len na 25 % a Rusko, najväčší producent z nich, dokonca len na 18 %. Azerbajdžan plnil dohodu v ešte menšej miere a Kazachstan, naopak, produkciu zvýšil.