Producenti ropy a OPEC chcú zachovať súčasnú spoluprácu

Ministri ropného priemyslu významných producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj mimo nej zdôraznili potrebu vzájomnej spolupráce. Informovala o tom agentúra TASR.

      Ministri zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu, Alžírska a Ománu sa v sobotu 2. júna zhromaždili na neoficiálnom stretnutí ministerskej komisie, ktorá sleduje dodržiavanie dohody o znížení produkcie. OPEC, Rusko a niekoľko ďalších krajín sa dohodli na obmedzení produkcie o 1,8 miliónov barelov za deň počnúc januárom 2017. Škrty pomohli zredukovať previs ponuky nad dopytom a podporili ceny. Dohoda platí do konca tohto roka a vďaka nej sa ceny ropy zdvihli takmer na 80 USD za barel (68,56 eura).
      Ministri "zdôraznili potrebu zachovať existujúcu spoluprácu a pokračovať v úspešnej snahe zúčastnených krajín," píše sa vo vyhlásení komisie označenej ako JMMC. "Vyzvali k udržaniu súčasného partnerstva, aby sa v záujme spotrebiteľov a producentov neustále prispôsobovali dynamike trhu a zároveň podporili zdravý globálny ekonomický rast."
      Členovia komisie zdôraznili potrebu postarať sa o zdravé trhové podmienky, ktoré podporia primerané investície v energetickom sektore a zabezpečia stabilné dodávky ropy podľa vývoja dopytu.
      OPEC by mohol už koncom júna rozhodnúť o zvýšení ťažby, aby vykompenzoval možný výpadok exportu z Iránu a Venezuely. USA totiž vyjadrili obavy, že zotavenie cien ropy zašlo priďaleko. Členovia OPEC sa majú stretnúť 22. júna, aby prerokovali ďalšiu exportnú politiku.