Pokles cien ropy nemusí byť pre ekonomiku priaznivý

Pokles cien ropy a ďalších komodít je teoreticky braný ako pozitívum podporujúce časom dopyt. Podľa analytikov Credit Suisse je ale realita iná a pokles ropy v súčasnom rozsahu je skôr škodlivý a znižuje globálne HDP.

Analytici banky vo svojich prepočtoch došli k záveru, že celkový vplyv poklesu cien ropy je v skutočnosti negatívny, a to predovšetkým pre negatívny vplyv poklesu investícií a všeobecných kapitálových výdavkov ropného sektora. Analytici vyčíslili negatívny vplyv poklesu cien ropy na -0,2 percenta pre kontinentálnu Európu, -0,4 percenta pre USA a -0,5 percenta pre Nemecko.

Ropné kapitálové výdavky predstavujú totiž cca 30 percent všetkých firemných kapitálových výdavkov v globálnom meradle. Pokles kapitálových výdavkov v ropnom sektore pretrvá s veľkou pravdepodobnosťou minimálne po niekoľko ďalších štvrťroku

Pokles cien ropy má tiež negatívny vplyv na vývoj zamestnanosti v globálnom meradle. Len v USA zamestnanosť v ropnom sektore klesla počas roka o 8 percent pri priemernom poklese platov v rámci sektora o cca 10 percent.

Pokles cien tiež zastavil tok relatívne štedrých dividend od ťažobných a spracovateľských spoločností.