Podľa Iránu OPEC požiadavke USA na zvýšenie produkcie nevyhovie

Irán skritizoval americkú požiadavku, aby Saudská Arábia a niektoré ďalšie štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšili produkciu ropy a vykompenzovali tak výpadok vo vývoze iránskej ropy na svetové trhy. Informovala o tom agentúra TASR.

Teherán zároveň predpokladá, že OPEC sa na svojom júnovom zasadnutí požiadavkou USA riadiť nebude.
      "Je neuveriteľné, že Washington posiela Saudskej Arábii inštrukcie, aby nahradila výpadok v exporte ropy z Iránu, ku ktorému dôjde v dôsledku nelegálnych amerických sankcií voči Iránu, ako aj Venezuele," povedal pre agentúru Reuters zástupca Iránu v OPEC Husajn Kazempúr Ardebili. Reagoval tak na informácie, že USA neoficiálne požiadali Rijád a niektorých ďalších členov OPEC o zvýšenie ťažby.
      Ardebili predpokladá, že OPEC požiadavku USA neprijme a v dôsledku sankcií Washingtonu voči Iránu a Venezuele ceny ropy zaznamenajú prudký rast. Taký, k akému došlo počas predchádzajúcich sankcií USA voči Iránu. "Nikto v OPEC nepôjde proti dvom zakladajúcim členom organizácie," povedal Ardebili. "USA išli proti Iránu aj predtým a ceny ropy vyskočili na 140 USD (118,28 eura) za barel (159 litrov)," dodal.
      Členské štáty OPEC sa spolu so zástupcami krajín mimo ropného kartelu zídu na schôdzke 22. a 23. júna vo Viedni, aby prerokovali ďalší postup v oblasti produkcie. Kartel, ktorý vznikol v roku 1960, je známy tým, že členské štáty zvyknú v otázke ropnej politiky spolupracovať napriek rozdielnym názorom a dokonca aj v situácii, keď medzi niektorými členskými krajinami prebieha vojnový konflikt.
      Podľa iránskeho zástupcu bude aj v prípade požiadavky Spojených štátov ropný kartel jednotný a ako dodal, "takéto poníženie OPEC neprijme". Podľa Ardebiliho USA podceňujú takmer 60-ročnú spoluprácu medzi členskými štátmi organizácie.