P. Szijjártó dohodol s Gazpromom dlhodobú zmluvu o plyne pre Maďarsko

Maďarsko sa dohodlo s Ruskom na všetkých detailoch ďalšej dlhodobej zmluvy o dodávke zemného plynu, vyhlásil v Petrohrade maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po rokovaní s predsedom riadiaceho výboru Gazpromu Alexejom Millerom. Informovala o tom agentúra TASR.
      Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie podotkol, že v septembri bude pripravená písomná forma zmluvy a koncom septembra bude podpísaná dlhodobá dohoda, na základe ktorej bude od 1. októbra dodávaný plyn z Ruska.
      Zmluva je dohodnutá na desať plus päť rokov, pričom počas týchto piatich rokov bude možné upraviť nakupovaný objem plynu. Celková hodnota kontraktu je podľa Szijjártóa odhadom 20 miliárd dolárov (17 miliárd eur). Plyn v ročnom objeme 4,5 miliardy kubických metrov bude dodávať ruská strana z väčšej časti z juhu prostredníctvom srbsko-maďarského interkonektora, ktorý začne fungovať 1. októbra, a časť smerom z Rakúska.
      Szijjártó podčiarkol, že ruského cena zemného plynu je v novej dohode výrazne priaznivejšia než v teraz končiacej zmluve uzatvorenej v roku 1995, čo umožní maďarskej vláde urobiť ďalšie kroky v znižovaní režijných nákladov obyvateľstva.