P. Beyer: Sankcie USA môžu odložiť dokončenie Severného prúdu 2 o pár mesiacov

Sankcie, ktoré Washington uvalil na firmy podieľajúce sa na projekte plynovodu Severný prúd 2, pravdepodobne posunú dokončenie celého projektu o niekoľko mesiacov. Plynovod tak bude podľa všetkého dokončený až v 2. polroku budúceho roka. Uviedol to v pondelok transatlantický koordinátor nemeckej vlády Peter Beyer. Správu priniesla agentúra TASR.

      "Predpokladám, že plynovod bude dokončený v 2. polroku 2020," povedal Beyer pre nemecký rozhlas. 
      Pôvodný termín dokončenia bol stanovený na začiatok budúceho roka, pričom sa očakávalo, že do prevádzky ho spustia v polovici roka 2020.  
      V piatok minulý týždeň (20. 12.) však americký prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorého súčasťou sú aj sankcie voči firmám podieľajúcim sa na výstavbe plynovodu. Firma Allseas, ktorá kladie v rámci projektu potrubie, v reakcii na krok Washingtonu už oznámila, že práce pozastavuje.
      Podľa Ruska je takýto krok neprijateľný a ako povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, "porušuje všetky normy medzinárodného práva". Vláda aj úrad prezidenta už reagovali, že Moskva rozhodnutie USA nenechá bez odozvy. V pondelok ruský premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že nariadil vláde, aby v tomto smere vypracovala odvetné opatrenia.