OPEC zvýšil odhad rastu svetového dopytu po rope, po jeho rope však bude nižší

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva tento rok slabší dopyt po rope z jej členských štátov, napriek tomu, že celosvetový dopyt by mal vzrásť. Dôvodom je zvyšujúci sa podiel producentov mimo OPEC na svetovom trhu s ropou. Informovala o tom agentúra TASR.

      OPEC zredukoval tohtoročný dopyt po rope z jeho členských štátov o 0,1 milióna barelov denne na 29,5 milióna barelov/deň (1 barel = 159 litrov). Ak sa prognóza vyplní, bude to znamenať zhruba o 1,2 milióna barelov denne nižší dopyt než za rok 2019 a v súlade s decembrovou produkciou, keď sa podiel štátov OPEC na celosvetovej produkcii znížil medzimesačne o 0,1 percentuálneho bodu na 29,4 %.
      OPEC očakáva, že jeho podiel na celosvetovom trhu s ropou klesne aj tento rok, keďže štáty mimo OPEC pokračujú vo zvyšovaní ťažby. To sa týka najmä USA, ale aj Kanady, Austrálie či Nórska. Producenti tak reagujú na celkový rast dopytu po rope.
      Čo sa týka celosvetového rastu dopytu po rope, ten by podľa najnovšej prognózy OPEC mal tento rok v porovnaní s rokom 2019 dosiahnuť 1,22 milióna barelov denne. Nová prognóza tak pôvodný odhad rastu z decembra vylepšuje o 140.000 barelov denne. OPEC tak urobil v reakcii na zlepšenú prognózu rastu svetovej ekonomiky a zvyšujúci sa dopyt v Číne a Indii.