OPEC nezmenil svoje prognózy globálneho dopytu po rope v rokoch 2023 a 2024

(TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok nezmenila svoje prognózy globálneho dopytu po rope v rokoch 2023 a 2024. Poukázala pritom na odolnosť globálnej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
        Podľa OPEC sa hlavným ekonomikám darí lepšie, než sa očakávalo, napriek protivetrom, akými sú vysoké úrokové sadzby a zvýšená inflácia.
        Ropný kartel vo svojej najnovšej mesačnej správe predpovedá, že svetový dopyt po rope sa v roku 2024 zvýši o 2,25 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne po náraste o 2,44 milióna barelov denne v roku 2023. Obe prognózy sa oproti minulému mesiacu nezmenili.
        Zrušenie pandemických blokád v Číne pomohlo zvýšiť dopyt po rope v roku 2023, uviedol OPEC, ktorý si zachoval relatívne optimistický pohľad aj na rok 2024 a predpovedá silnejší rast dopytu ako iní prognostici, napríklad Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).
        OPEC v správe ďalej uvádza, že pokračujúci rast globálnej ekonomiky poháňa dopyt po rope, zvlášť oživenie cestovného ruchu, leteckej dopravy a stabilná mobilita. Odhaduje pritom, že v roku 2023 bude prekonaná celková úroveň globálneho dopytu po rope pred pandémiou ochorenia COVID-19.
        OPEC a jeho spojenci z aliancie OPEC+ začali obmedzovať dodávky ropy v roku 2022, aby posilnili trh. Globálna referenčná cena severomorskej ropnej zmesi Brent minulý týždeň po prvý raz v roku 2023 prekročila hranicu 90 USD (83,92 eura) za barel po tom, čo Saudská Arábia a Rusko predĺžili dobrovoľné zníženie ťažby do konca tohto roka.
        Napriek tomu správa OPEC ukázala tiež, že produkcia ropy v rámci členov kartelu v auguste vzrástla v dôsledku oživenia ťažby v Iráne napriek tomu, že americké sankcie voči Teheránu zostali v platnosti.