Objavy ložísk plynu dávajú Egyptu šance stať sa regionálnym energetickým uzlom

Egypt, ktorý už niekoľko rokov zápasí s ekonomickými problémami, plánuje využiť najnovšie objavy bohatých ložísk plynu v Stredozemnom mori na získanie pozície kľúčového vývozcu energií. To by malo výrazne prispieť k oživeniu jeho ekonomiky. S týmto cieľom podpísala Káhira v minulých mesiacoch niekoľko dohôd, medzi nimi s Cyprom a Izraelom. Informovala o tom agentúra TASR.

      Ako uviedol bývalý egyptský minister ropného priemyslu Usáma Kamal, "plánom Egypta je stať sa regionálnym energetickým uzlom". Za ostatný rok totiž začal plyn prúdiť zo štyroch veľkých ložísk v Stredozemnom mori pri pobreží Egypta vrátane lukratívneho ložiska Zohr. Doteraz najväčšie ložisko plynu v egyptských vodách objavila v roku 2015 talianska spoločnosť Eni.
      Po finančných problémoch, ktoré donútili Káhiru vziať si od Medzinárodného menového fondu (MMF) v roku 2016 úver v hodnote 12 miliárd USD (10,58 miliardy eur), bol objav ložísk plynu pre Egypt spásou. Rozpočtový deficit, ktorý v rozpočtovom roku 2016/2017 dosiahol 10,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), klesol do dnešných dní na 9,8 % HDP. Navyše, od septembra mohla najľudnatejšia krajina v arabskom svete zastaviť dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Ten ju len v roku 2017 stál okolo 220 miliónov USD mesačne.
      Produkcia plynu sa postupne zvyšovala a momentálne dosahuje okolo 184 miliónov kubických metrov (m3) denne. Egyptu sa podarilo pokryť domáci dopyt a Káhira teraz začína pracovať na posilnení svojho energetického vplyvu v regióne.
      V minulých mesiacoch podpísala dohody s niekoľkými krajinami o dovoze plynu na skvapalnenie a následný reexport do Európy. V septembri podpísala dohodu s Cyprom o výstavbe plynovodu na prepravu plynu z Cypru do Egypta na spracovanie a export do Európy. Ešte predtým, vo februári, podpísal Egypt dohodu o dovoze plynu z izraelských ložísk Tamar a Leviatan.