Nigéria: dialóg o ukončení útokov povstalcov

Ukončiť útoky povstalcov na ropnú infraštruktúru bude cieľom ďalšieho stretnutia, ktoré sa uskutoční v závere októbra medzi nigérijskú vládou a predstaviteľmi komunít a ozbrojencov z oblasti delty Nigeru. Informovala o tom agentúra ČTK. Najväčšia africká ekonomika je na ropné produkciu závislá, pre časté poškodzovanie ťažobných zariadení sa ale prepadá do hospodárskej aj energetickej krízy. Útoky zároveň postihujú aj významné zahraničné ropné firmy.

Rokovania v hlavnom meste Abuje sa za vládnu stranu zúčastní minister pre ropu a možno aj nigérijský prezident Muhammadovi Buhari.
 
Podobné dialógy v minulosti nikdy neviedli k dlhodobému prímeriu. Povstalecká scéna v delte Nigeru je rozdrobená a ani jej veliteľom sa často nedarí kontrolovať "rozhnevaných mladých nezamestnaných mužov," ktorí tvoria väčšinu ozbrojencov.
Obyvatelia oblasti delty Nigeru si dlhodobo sťažujú, že žijú v chudobe, hoci v ich lokalite sa nachádza väčšina nigérijského ropného bohatstva. Miestnym komunitám vadí tiež znečistené životné prostredie a odstraňovanie domov v záujme rozširovania ťažby.
 
Na ropné zariadenia často útočí Hnutie za oslobodenie delty Nigeru (MEND). Tento rok v auguste vznikla ďalšia podobná skupina Spravodlivosť pre zelené pozemky delty Nigeru (NDGJM). Podľa údajov z tohtoročného mája opakované poškodzovanie ťažobnej infraštruktúry stlačilo produkciu ropy na dvadsaťdvaročné minimum. Aj preto Nigéria na konci augusta oznámila, že sa prepadla do recesie, prvýkrát od roku 1991.
 
Na juhu krajiny v oblasti delty rieky Niger dlhodobo ťažia ropu nigérijská štátna firma aj zahraničné korporácie, najmä americká spoločnosť Chevron a britský Shell.