Mierny rast

Po troch dňoch poklesu sa ceny ropy 9. novembra 2015 vrátili k rastu, na trhy však aj naďalej vplýva silný dolár, ktorý podporila správa o vývoji na americkom trhu práce za minulý mesiac. Informovala o tom agentúra TASR.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že v októbri vzniklo v Spojených štátoch až 271.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo ekonómovia počítali so vznikom zhruba 180.000 nových pozícií. Miera nezamestnanosti sa znížila z 5,1 na 5 %, zatiaľ čo trhy očakávali, že zotrvá na pôvodnej úrovni.
Tieto údaje posilnili kurz dolára, ktorý oproti košu svetových mien vyskočil takmer na 7-mesačné maximum. Analytici očakávajú, že jeho kurz pôjde ešte nahor a opäť zvýši tlak na ceny ropy.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri vzrástla o 40 centov na 47,82 USD (44,02 eura) za barel (159 litrov) potom, ako v piatok uzatvorila obchodovanie poklesom približne o 1 %. V zhruba rovnakom rozsahu sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá vzrástla o 37 centov na 44,66 USD za barel.